2014. április 13., vasárnap

Néhány gondolat az au pair programról

Az au pair egy olyan személy, aki zsebpénzért, szállásárt és ellátásért cserébe besegít a fogadó családjának a gyermekek ellátásában és a háztartás vezetésében. A megfelelő lakhatási háttérnek és a zsebpénznek köszönhetően pedig az au pairnek lehetősége van nyelvet tanulni, illetve megismerni egy új kultúrát.
Au pairek fogadása leginkább nyugat-európai országokban hagyomány - közülük az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és a Skandináv országok családjai fogadják a legtöbb au pairt.
Az au pair kifejezés a francia egyenlő szóból ered, amely jól mutatja az au pair program lényegét, mégpedig azt hogy az au pairek családtaggá, a család egyenlő tagjává kell válnia. 
Az au pair program fontos eleme a munka, amely segít az au pairnek abban, hogy referenciát kapjon, illetve gyakorlati tapasztalatot ad a nyugati kultúra munkafelfogásáról. Azonban nem fordulhat elő, hogy a fogadó családok  kihasználják au pairjük munkaerejét - ezért mind a fogadó, mind a küldő ügynökségeknek dolgoznia kell. 
Ahhoz, hogy egy jelentkező az egész au pair program ideje alatt segítséget kapjon, érdemes ügynökségen keresztül belevágnia ebbe a kalandba, így meglesz a kellő biztonságérzete ahhoz, hogy hosszú távon tervezhessen külföldre.
Az au pair program elsősorban pályakezdőknek, friss diplomásoknak, illetve évhalasztóknak nyújt alternatívát, hiszen ők az a kör, akiknek szükségük van a nyelvtudásuk csiszolására és a némi munkatapasztalat szerzésére. A program elkezdéséhez szükség van némi angol nyelvtudásra, illetve a családok kifejezetten elvárják - gyakran a zsebpénzen felül támogatják - a nyelvtanulást.
Az au pair program egy olyan kaland, amely némi kötelezettséggel és tanulással jár, de a kaland végén rengeteg tapasztalattal, kapcsolati tőkével, kulturális ismerettel és persze némi pénzzel könnyebb lesz a munkahely keresés.

A fenti információkat az Aupairvilág ügynökségtől kaptuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése